Żurawina

Pewnie nikogo tu nie zaskoczę, że żurawina posiada wyjątkowo pyszny smak, ale ważniejsze jest tu to, że działa leczniczo na nasz organizm, ponieważ ma bardzo dobry wpływ na nasze serce, obniża poziom cholesterolu, uodparnia nasz żołądek na różnego rodzaju bakterię oraz idealnie zwalcza wolne rodniki. Żurawina ma idealne zastosowanie w diecie, stosujemy ją zazwyczaj do wędlin oraz mięsa, a to wszystko dla poprawienia smaku.  Możemy kupić ją praktycznie wszędzie – mrożoną, świeżą, czy  w postaci konfitury oraz sosu.

Przedstawię teraz 2 dania podane z żurawiną:

 

Smażony camembert z żurawiną  (dla 4 osób)

Wartości odżywcze:

– energia : 580 kcal

– białko : 30g

– tłuszcze : 48g

– węglowodany : 59g

 

Skład:

–  4 grubsze plastry sera camembert

– 4 jajka

– 2 szklanki bułki tartej

– przyprawy ( sól, pieprz)

– szklanka świeżej żurawiny

– 4 stołowe łyżki cukru

– 1 szklanka wody

–  odrobinę oleju

 

Przygotowanie:

– Przygotowanie tego posiłku nie jest wcale takie trudne, a więc: na początek powinniśmy opłukać żurawinę, zagotować wodę z cukrem. Następnie wrzucamy owoce do wody i gotujemy na mniejszym ogniu, do momentu aż wszystko zgęstnieje.  Żurawina powinna lekko popękać, teraz roztrzepujemy jajka i posypujemy pieprzem oraz solą. Przygotowujemy talerz na którym znajduje się bułka tarta.  Teraz czas zabrać się za ser, obtaczamy go w jajku, następnie w bułce tartej i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy je, aż będą brązowo – złote i wykładamy na talerz oblewając na koniec żurawiną.

 

 

Pieczona pierś indyka z morelami i żurawiną – danie na 4 osoby

Wartości odżywcze:

– energia : 210 kcal

– białko : 22g

– tłuszcze : 3g

– węglowodany : 2g

 

Skład:

– 2 większe filety z indyka, bądź 2 filety z kurczaka

– 2 ząbki czosnku

– rozmaryn

– 1 czerwona cebula

– jeden kieliszek wytrawnego wina

– większa garść suszonych moreli

– większa garść suszonej żurawiny

– przyprawy : sól, pieprz, konfitura z żurawiny.

 

Przygotowanie:

–  Na początku należy oczyścić mięso, następnie nacieramy je solą , pieprzem oraz świeżym rozmarynem. Teraz powinniśmy odczekać 1h, w tym czasie obierzmy cebulę i zabierzmy się za przygotowanie bulionu. Druga faza przygotowań to : rozgrzany piekarnik do 200 stopni. Jeżeli mamy to przygotowujemy tzw. rękaw,  zapięty z jednej strony, wkładamy do niego mięso, pokrojoną cebulę, suszone morele, wcześniej zmielony czosnek oraz żurawinę. Dolewamy jeszcze nasz bulion z winem  i wstawiamy do piekarnika na około 1h 40 min z tym, że 25 min do końca robimy mała dziurkę w górnej części.