Witaminy

WITAMINY

Jak każdy wie do prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu niezbędne są związki organiczne, które biorą udział w przemianach biochemicznych naszego organizmu jako koenzymy – mowa oczywiście o witaminach, o których to dzisiaj postaram się napisać kilka słów. Generalnie nasz organizm nie potrzebuje wcale aż tak dużej ilości witamin, jednak w ilościach bo w małych ale muszą one być jemu dostarczane z pokarmem abyśmy mogli poprawnie funkcjonować. Np: dieta makrobiotyczna wymaga od nas żeby usupełnić dodatkowo wiaminy. Poniżej przedstawię Wam listę witamin wraz z wykazem za co odpowiadają w naszym organizmie oraz oczywiście gdzie można je znaleźć!

 

WITAMINA A – bierze udział w procesie poprawnego widzenia, pomaga zwiększyć odporność organizmu a także wpływa między innymi obniżenie poziomu cholesterolu oraz korzystnie wpływa na serce. Niedobór może powodować kurzą ślepotę, niekorzystnie wpływa na skórę, paznokcie i włosy, powoduje brak apetytu.

Znaleźć ją możemy w: tranie, wątróbkach, marchewce, żółtkach jaj, szpinaku czy mniejsze ilości w  dyni oraz w mango, morelach, pomidorach.

WITAMINA B1–  przyśpiesza gojenie się ran, posiada właściwości działające na uśmierzanie bólu, aktywna zwłaszcza w procesie przemiany węglowodanów. Niedobór może prowadzić do zaburzenia procesów trawienia, zaburzeń równowagi emocjonalnej, pamięci oraz koncentracji, zaniku gruczołów dokrewnych.

Bogatym źródłem witaminy B są : pomarańcze, suszone owoce, drożdże oraz wszystkie ciasta i pieczywo pieczone z ich udziałem. Spotkać ją możemy również w kiełkach pszenicy, suchych nasionach grochu, fasoli, orzechach pistacjowych.

WITAMINA B2 – niezbędna jest  w metabolizmie białek, tłuszczów i węglowodanów, korzystnie wpływa na proces rozrodczy i proces wzrostu, pomaga w leczeniu chorób jamy ustnej.

Bogatym jej źródłem są produkty pełnoziarniste, kapusta, nerki, tuńczyk, jaja czy banany.

WITAMINA B3 – ma szczególne znaczenie dla poprawnego funkcjonowania naszego mózgu a jej niedobór może doprowadzać do depresji czy nawet schizofrenii.

W dużych ilościach występuje w chudym mięsie i drobiu, jajach, produktach mlecznych, rybach, orzeszkach ziemnych a także w śliwkach.

WITAMINA B5 – inaczej kwas antenowy. Pełni on ważną rolę w procesie tworzenia się czerwonych ciałek krwi, niezbędny również w procesach metabolicznych białek, tłuszczów i węglowodanów. Pooprawia pigmentację i stan włosów.

Gdzie znajdziemy witaminę B5? Na pewno w wątróbce, grzybach, serach, orzechach, rybach takich jak pstrąg czy makrela, soi, bananach, melonach, brokułach.

WITAMINA B6 – uczestniczy w przemianie aminokwasów i białek, zapobiega anemii, wspomaga nasz mózg, zwiększa odporność naszego organizmu. Wpływa korzystnie na stan ciśnienia krwi, pracę serca, prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego a także na skurcze mięśni.

Znajdziemy ją w : ryżu, soi, awokado, kapuście, orzechach.

WITAMINA B7 – jest tak naprawdę substancją witamino podobną. Podobnie do wszystkich witamin z grupy B bierze udział w rozkładach i syntezach aminokwasów, cukrów i tłuszczów, co też wiążę się z tym, że jest niezbędna w procesie przemiany materii. Stabilizuje ona poziom glukozy we krwi – istotne dla cukrzyków, gdyż przez dodatkowe ilości tej witaminy mogą oni poprawić przemianę glukozy.

Spotkamy ją w wielu produktach, jednak jej ilości są zawsze małe. Znajdziemy ja w mięsie wieprzowym, drobiowym, cielęcym, kukurydzy, mleku, nerkach, żółtkach jaj, wątróbce, serach, rybach, otrębach, drożdżach.

WITAMINA B8 – uczestniczy w przenoszeniu sygnałów nerwowych, pomaga w zasypianiu, likwiduje stany napięcia i lęków, uczestniczy w przemianie cholesterolu, reguluje działanie enzymów.

Znaleźć możemy ją w nasionach, mleku, owocach cytrusowych, orzechach, pieczywie z pełnego przemiału.

WITAMINA B9 – kwas foliowy. Przede wszystkim zalecany jest on kobietom w ciąży ponieważ wpływa on na zachowanie kodu genetycznego, odpowiada za przekazywanie cech dziedzicznych, zapobiega wszelkim wadom cewy nerwowej u płodu.

Produkty zawierające kwas foliowy: kiełki pszeniczne, drożdże, szpinak, żółtko jaj, wątróbka, sałata, szparagi.

WITAMINA B12 – zapobiega anemii złośliwej, wytwarza osłonki dla komórek nerwowych, ułatwia syntezę kwasów nukleinowych w ciałkach czerwonych.

Znajdziemy ją w ostrygach, śledziu, makreli, wątróbce, węgorzu czy kurczaku.

WITAMINA C – podstawowe funkcje tej witaminy to: współtworzenie ciał odpornościowych, zwiększenie odporności, wzmocnienie systemu immunologicznego, łagodzenie objaw przeziębienia, pomaga ona również we wchłanianiu manganu oraz żelaza, bardzo ważna jest rola witaminy C w uaktywnianiu się kwasu foliowego.

Bogatym źródłem witaminy C są owoce cytrusowe – grejpfruty, pomarańcze, cytryna, kiwi. Dużo jej znajdziemy również w ananasie, melonie, malinach, porzeczkach, dzikiej róży, kapuście kiszonej, jabłkach.

WITAMINA D – pod wpływem światła słonecznego, wytwarzana jest przez nasz organizm. Generalnie witamina D wpływa prawidłowo na poprawne funkcjonowanie układu kostnego. Wzmacnia system immunologiczny, korzystnie wpływa również na system nerwowy – pracę serca, skurcze mięśni. Łagodzi również zapalne stany skóry.

Znajdziemy ją w tranie, sardynkach, makreli, łososiu, tuńczyku. Obecna jest również w takich pokarmach jak sery, mleko, wątroba, śmietana oraz masło.

WITAMINA E – główną funkcją tej witaminy w naszym organizmie jest zapobieganie utlenianiu się witaminy A. Chroni ona również nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ponadto zapobiega ona procesom starzenia, nowotworom czy miażdżycy. Stymuluje ona również układ odpornościowy a także bardzo ważne jest jej przeciwdziałanie bezpłodności.

Źródła witaminy E – oleje: słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, różnego rodzaju ziarna zbóż, mleko, wątroba, jajka a także warzywa liściaste czy orzechy włoskie i ziemne.

WITAMINA K – jest ona konieczna do wytwarzania przeciwkrwotocznego czynnika w wątrobie. Posiada właściwości przeciwgrzybiczne, korzystnie wpływa na metaboliczne przemiany kwasów nukleinowych. Bierze udział w formowaniu tkanki kostnej.

Witaminę K znajdziemy w: brukselce, szpinaku, jajach, mleku, sałacie, kalafiorze, zielonej fasoli, cukinii.

WITAMINA F – główna jej funkcja to podnoszenie odporności a także przeciwdziałanie infekcją, korzystnie wpływa na skórę oraz włosy, zwiększa płodność, zapobiega zaparciom, jej udział widoczny jest w mechanizmach przemiany cholesterolu.

Znajdziemy ją przede wszystkim w roślinnych olejach, oleju migdałowym, arachidowym, w kiełkach pszenicy, pestkach z czarnej porzeczki, pestkach słonecznika czy nasionach dyni.

WITAMINA B13 – obniża stężenie cholesterolu, działa odtruwająco, zapobiega marskości wątroby, zwiększa przyrost masy mięśniowej a także bierze udział w metabol izmach witaminy B12 a także kwasu foliowego.

Najlepszym źródłem witaminy B13 są warzywa korzeniowe.

WITAMINA B15 – naukowcy odkryli, że jej działanie podobne jest to działania witaminy E – w głównej mierze chroni ona różne substancje przed oksydacją. Inne jej funkcje to między innymi łagodzenie objawów astmy, rozszerzanie naczyń krwionośnych oraz przyspieszanie katabolizmu kwasu mlekowego.

Głównym  źródłem witaminy B15 są nasiona dyni, ziarna sezamu oraz niepolerowany, brązowy ryż.

WITAMINA B4 – zwana również choliną – pomaga usuwać tłuszcz z wątroby, bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych, chroni przed wolnymi rodnikami, poprawia pamięć, pomaga w produkcji hormonów.

Spotkamy ją w orzechach, liściastych i strączkowych warzywach, drożdżach czy żółtkach jajek.

WITAMINA L1 – uczestniczy w przemianach aromatycznych aminokwasów, działa przeciwzapalnie i przeciwdepresyjnie, ma właściwości poprawiające samopoczucie, u kobiet pobudza do wydzielania mleka, niektórzy naukowcy uważają ją jako niezbędna witaminę do procesu laktacji.

Występuje najczęściej w formie leków ( dostępnych na receptę).

WITAMINA U – jej główne działanie polega na osuszaniu wrzodów i na przyspieszaniu ich gojenia,

hamuje nadmierne wydzielanie soku żołądkowego, łagodzi objawy nieżytu i procesu samotrawienia się  ścian żołądka.

W swojej naturalnej postaci występuje w soku z kapusty, dostępna raczej jako lek.

WITAMINA T – wiadomo o niej niewiele, nie ma określenia dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Znana również pod nazwą karnityna. Pomaga zwalczać swego rodzaju niedokrwistości a także zaburzenia krzepnięcia krwi poprzez pomoc w wytwarzaniu płytek krwi.

Jej obecność wykryto w żółtkach jajek oraz w ziarnach sezamu.