Przepis na pizze

Jak wiadomo ciasto to podstawa pysznej pizzy. Wiem z doświadczenia, że z przygotowaniem go jest nie mały problem, za każdym razem czegoś w nim brakuje, nie posiada tego smaku co np.: gwarantuje na pizza hut. Dlatego przygotowałem przepis na pizze z górnej półki. Zobaczcie jak zrobić przepyszną pizze, składa się na nią 5 kroków:

 

 

Krok pierwszy – ciasto:

Składniki:

– 380g mąki

– 8g drożdży

– pół małej łyżeczki soli

– 1 stołowa łyżka oliwy extra vergine

– 6 stołowych łyżek passaty

– dowolne dodatki

 

 

Przygotowanie ciasta:

No to zaczynamy zabawę, musimy zmieszać w misce drożdże, mąkę, sól oraz dodajemy 330 ml wody ( pokojowa temperatura) i oliwę. Teraz musimy dobrze ugniatać ciasto przez około 10 min, do momentu aż osiągnie sprężystość, następnie rozwałkujmy je i przekładamy do foremki posmarowanej oliwą. Odkładamy nasze gotowe ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce, czekamy aż urośnie mniej więcej 2- krotnie. Jak już uznamy, że nadaje się do przyprawiania, smarujemy  passatą i dodajemy ser. Następną warstwę stanowią warzywa i mięso, a na koniec posypujemy ziołami i innymi przyprawami.  Piekarnik powinniśmy rozgrzać do temperatury 220 stopni i piec pizze około 12-15 min.

 

Krok drugi – ser:

Mamy do wyboru różnego rodzaju sery zaczynając od sera mozzarella, ricotta, mascarpone kończąc na grana padano oraz gorgonzola.

Idealnym sposobem będzie połączenie ich ze sobą, przykładowo można połączyć mozarellę z ricottą. Fajnym pomysłem będzie dodanie również drobno posiekanego czosnku.

 

Krok trzeci – warzywa:

Najlepszym wyborem będzie: czerwona cebula, karczochy, oliwki, szpinak, papryki (różnego rodzaju).

Łącząc składniki polecam kompozycję, czerwona papryka i szpinak z odrobiną karczochów, ponieważ wzbogacimy nasze danie o dużą dawkę błonnika, który pomoże nam zwalczyć głód.

 

Krok czwarty – mięso albo ryba:

Polecam krewetki, kurczaka, szynkę, salami, anchois, łososia oraz tuńczyka.

Według mnie na tym etapie powinniśmy zastosować się tylko i wyłącznie do jednego składniku, najlepszym wyborem będzie kurczak, ponieważ zawiera najwięcej białka. Ważne natomiast jest, że krewetki posiadają znikomą ilość tłuszczu a łosoś zawiera dużą dawkę kwasów tłuszczowych omega-3.

 

Krok piąty – zioła i przyprawy:

Ostatnio bawiłem się dobierając odpowiednio zioła do mojej pizzy dlatego mogę śmiało powiedzieć, że oregano bądź majeranek najlepiej posypać przed pieczeniem pizzy, natomiast świeże zioła bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika. Tutaj bazylia idealnie zgrywa się z śródziemnomorskimi smakami, a pyszna zdrowa pietruszka komponuje się z tłustymi rybami.