Jedzmy pomidory

Dzisiaj szybko, krótko i na temat  😆

Jeżeli mogę to zalecam jedzenie pomidorów. Naukowcy udowodnili, że jedząc pomidory dostarczamy do organizmu bardzo dużo likopenu. Likopen jest to  100 razy silniejszy antyoksydant niż witamina E. Ten pomidorowy pigment słynął dotychczas z antynowotworowej osłony prostaty, chroni również skórę przed wczesnymi zmarszczkami spowodowanymi nadmiernym przebywaniu na słońcu. Najlepiej przyswajalny likopen znajdziemy w przecierach pomidorowych oraz keczupie. Wystarczy kilka łyżek dziennie, najlepiej będzie wybrać ten organiczny, pełen przeciwutleniaczy, bez sztucznych dodatków i utrwalaczy.

 

W czym pomaga nam jedzenie pomidorów? Zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru mózgu i to nawet dwukrotnie. Używajmy ketchupu, sosu pomidorowego, jedzmy suszone pomidory oraz zupę pomidorową, kupimy te produkty praktycznie w każdym sklepie a dzięki nim, możemy zmniejszyć ryzyko udaru. Jeżeli będziemy mieli już dość pomidorów, zamieńmy je na jakiś czas na morele, arbuzy oraz czerwone grejpfruty.