Zdrowa dieta

Jak parzyć kawę

Jak parzyć kawę

gru 27, 2012

Brakuje wam energii na dalszy dzień w pracy? Senność doskwiera podczas treningu na siłowni? Mam dla Was extra broń, dzięki której dodacie sobie siły i osiągnięcie wyznaczony cel. Konkretnie zdradzę Wam mały sekret jak parzyć kawę w ekspresie. Wydaje mi się, że zaoszczędzimy więcej i zrobimy lepszą kawę niż  w niejednej knajpie.

 Parzenie idealnej kawy składa się z 5 kroków, a ogólny czas przygotowania trwa 8 min:

 

- Wybór ziaren

Najlepszym wyborem będzie kawa arabica, która jest świeżo zmielona, posiada ona najintensywniejszy aromat i w dodatku zawiera o prawie połowę mniej kofeiny jak np.: kawa kongijska. Przechowując ją w lodówce, dłużej będzie zachowywać świeżość.

- Przygotowanie

Musimy zagotować wodę w czajniku, następnie wlewamy zagotowaną wodę do zaparzacza, żeby rozgrzać go odpowiednio. Teraz wylewamy wodę i wsypujemy kawę ( 7-8g na jedną szklankę) i zalewamy z powrotem gorącą wodą, którą na początku powinniśmy odstawić na 1 min po zagotowaniu, jeżeli nie odczekamy istnieje prawdopodobieństwo, że spalimy kawę przez co stanie się gorzka.

- Parzenie

Tutaj sprawa jest prosta, przykrywamy tylko pokrywką i jeżeli chcemy pić kawę po południu, bądź przed samym snem parzymy ją tylko 2 min, natomiast jeżeli potrzebujemy energii i pobudzenia na treningu zalecam parzyć ją nieco dłużej.

- Mleko i korek

W trakcie parzenia się kawy, powinniśmy podgrzać mleko ale w taki sposób, żeby się nie zagotowało. Tym sposobem sprawimy, że kawa będzie miała delikatniejszą konsystencję. Ważne jest również, że zanim założymy pokrywkę z filtrem, powinniśmy oblać ją wrzątkiem aby zwiększyła swoją objętość i lepiej pasowała do zaparzacza.

- Filtrowanie

Na końcu, naciskamy powoli filtr aż przesunie się na sam dół zaparzacza. Jeżeli jest wszystko ok, przelewamy kawę do filiżanki bądź innego kubka i dolewamy mleko do momentu osiągnięcia przyjaznego koloru.

 

Czas na przygotowanie kawy powinien wyglądać tak:

- wybór ziaren + przygotowanie = 3 min

- parzenie = 2 min -> lub więcej

- mleko i korek = 2 min

- filtrowanie = 1 min

 

Komentarze

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>