Grzyby

Dlaczego akurat grzyby? A właśnie dlatego, że uważa się je za produkty, które nie zawierają żadnych wartości odżywczych a jedyną ich zaletą jest smak. No to muszę was rozczarować, grzyby uodparniają nasz organizm na różne choroby i bakterię, nie zastanawialiście się pewnie dlaczego ludzie mieszkający w lesie praktycznie nigdy nie chorują? Jeżeli nie przepadacie za typowymi grzybami z lasu polecam zwykłe pieczarki, które kupicie w każdym sklepie spożywczym.

 

 

Na co mają największy wpływ?

 

Mózg

Jedząc nawet zwykłe pieczarki, jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko alzheimera nawet o 65 %.

Wątroba

Tutaj coś dla osób, które obciążają swoją wątrobę – udowodniono, że pieczarki posiadają działanie przeciwutleniające dzięki czemu chronią nasza wątrobę i silnie wzmacniają układ odpornościowy.

Serce

Lubicie jajecznice z pieczarkami? To świetnie, ponieważ grzyby posiadają dużo błonnika, który odpowiada za obniżenie cholesterolu, przez co chroni nasze serce.

Pęcherz

Tutaj szczególnie zwracam się do mężczyzn, jeżeli regularnie będziemy spożywali grzyby maitake to jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko powstania prostaty nawet o  70%.