Gorzka czekolada

Słyszeliście już zapewne dużo na temat gorzkiej czekolady, nie wiem czy to dobre czy złe informacje do was dotarły, ale ja dzisiaj opisze ją w pozytywny sposób. Gorzka czekolada jeżeli mogę tak powiedzieć  jest najsłodszym lekarstwem. A jeżeli połączymy ją z różnymi dodatkami wzmocni ona swoje działanie nawet kilkukrotnie.

 

Zobaczcie sami z czym łączy się gorzką czekoladę aby uzyskać lepsze efekty:

 

Na walkę z rakiem

Z czym ? :  będzie to oczywiście czekolada (gorzka) z imbirem i pomarańczą.

Po co ?: działa to idealnie na wolne rodniki , ciemna czekolada posiada bardzo dużą ilość przeciwutleniaczy, wspomagają one neutralizować negatywne działanie wolnych rodników do powstawania nowotworu. Natomiast duża dawka witaminy C z pomarańczy dodatkowo wzmocni ten proces.

Jak to?: tutaj jeżeli czujemy, że potrzebujemy urozmaicić menu , możemy rozpuścić 40g czekolady w gorącym mleku, zrobimy wtedy bardzo aromatyczny napój, jego działanie jest bardzo pomocne dla organizmu, ponieważ zawiera wapń, który można powiedzieć zapobiega powstawaniu raka jelita grubego.

 

 

Na depresję

Z czym ?: tutaj sprawa wygląda następująco – gorzka czekolada z prażonymi ziarnami kakao.

Po co ?:  tym sposobem możemy poprawić sobie nasze samopoczucie, ponieważ ziarenka kakaowca zwierają dużą dawkę anandamidów, które w znacznym stopniu poprawiają nasz nastrój, mają one działanie podobne do marihuany.

Jak to?: jeżeli nie czujemy się na siłach i mamy zły humor, najlepiej poprawić sobie humor czekoladą z garścią suszonych fig –  zawierają one dużo wapnia, błonnika oraz magnezu. Wszystkie te wartości odżywcze mają bardzo dobry wpływ na nasze nerwy.

 

 

Nadciśnienie i cholesterol

Z czym?: Nasza ulubiona czekolada gorzka z orzechami pecan.

Po co ?: silne serce to wasze marzenie? Nic prostszego – praktycznie większa połowa orzechów pecan zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe oraz posiadają większą dawkę witaminy E, wnioskując oba te składniki poprawiają kondycje naszego serca oraz zapobiegają nadciśnieniu i obniżają zły cholesterol.

Jak to ?: 150g orzechów włoskich potrafi zmniejszyć ryzyko ataku serca nawet o połowę, zalecane jest zmieszanie jogurtu naturalnego z garścią orzechów włoskich i startej czekolady.

 

 

Na katar

Z czym?: chyba lubią ją wszyscy – czekolada do picia.

Po co ?: Może i nie wiecie, ale kakao pomaga w byciu kataroodpornym, ponieważ zawiera przeciwutleniacze, dlatego pijąc kakao zmuszamy nasz organizm do większego wysiłku zwalczając przeziębienie.

Jak to?: weźmy chili (czerwona papryczkę), nacinamy ją z obu stron i wrzucamy do gorącego mleka, dodajemy kakao i mieszamy. Ta miksturka dostarczy nam dużo witaminy A, która wzmocni nasz układ immunologiczny.

 

 

Na stawy

 

Z czym ?: tutaj bardzo smacznie się zapowiada, ponieważ będzie to gorzka czekolada z malinami.

Po co ?: główną rolę odgrywają maliny, zawierają one mega dawkę antocyjanów, tzw. związków łagodzących stany zapalne mięśni oraz stawów. Gwarantowana szybsza regeneracja po ciężkim dniu pracy czy treningu.

Jak to?: powinniśmy roztopić czekoladę i dodać garść( nie musza być to maliny mogą to być również wiśnie) schłodzonych owoców leśnych.