Dobre wino

Jak wiadomo, lubimy sobie usiąść i wypić ze znajomymi lampkę dobrego wina. Dzisiaj opiszę kilka rodzajów win, oraz dopasuje je odpowiednio do każdej okazji.

 

Coś romantycznego:

– Pierwsza randka

Opcja: będzie to białe wino z Hiszpanii a konkretnie z regionu Rias Baixas.

Dlaczego?:  jest to wino wytrawne, które uznane zostało za nowość, jeżeli postawicie je na stole będzie oznaczało to, że znacie się na rzeczy.

Przykład wina: Albarino Martin Codax 2008 Rias Biaxas

 

– Rocznica

Opcja:  polecam szampan klasyczny.

Dlaczego?: tutaj chodzi o coś co potwierdzi wasz związek, nie szukajmy jakiegoś magicznego rozwiązania, zastosujmy się do tradycji i zaserwujmy tradycyjny szampan, to właśnie on najlepiej zaznaczy ten tak bardzo ważny dzień w waszym życiu.

Przykład wina: Nicolas Feuillatte Grand Reserve Brut Champa

 

– Romantyczna noc

Opcja: Viognier – będzie to szczep białego winogrona z francuskiej Rhone Valley

Dlaczego?: jest to idealny wybór, ponieważ mamy tutaj do czynienia z odpowiednikiem kaszmiru, tutaj możemy liczyć na odurzenie a nie przytłoczenie.

Przykład wina: Yalumba Y Series Viognier

 

Na impreze:

– Domówka

Opcja: będzie to południowoafrykański Sauvignon Blanc.

Dlaczego?: zalecam akurat ten typ wina, ponieważ jest to młode dobre wino, do którego nie potrzeba żadnych dodatków.

Przykład wina: Flagstone Free Run Sauvignon Blanc

 

– Do obiadu

Opcja:  najlepszy będzie Pinot Noir.

Dlaczego?: idealne wino do posiłku, ponieważ pasuje do wszystkiego, ten smak oraz zapach nadaje daniu jeszcze więcej tego czegoś.

Przykład wina: Kim Crawford Pinot Noir 2009 Marlborough

 

– Niespodziewani goście

Opcja: no tak najlepszy będzie argentyński Malbec.

Dlaczego?: wino, które zalecam do trzymania w barku na właśnie taką okazje, możemy podać je z czerwonym mięsem oraz pić samo, tutaj wybór należy do was.

Przykład wina: Fabre Montmayou Malbec 2007 Gran Reserva

 

Wino do potraw:

– Curry

Opcja: nic innego jak Pinot Gris.

Dlaczego?: Jest to wino z zawartością lekkich nut korzennych, które idealnie komponują się z curry. Posiada też w sobie dużo owoców, które podkreślają pikantny smak curry.

Przykład wina: Hugel Tradition Pinot Gris Alasce

 

– Pieczona wołowina

Opcja:  nic dodać nic ująć – Bordeaux

Dlaczego?: Czysta klasyka czyli głęboki, bogaty smak oraz doskonale dopasowana nuta owocowa, dymna i korzenna idealnie komponuje się z wołowiną, wszystko to oferuje nam Bordeaux.

Przykład wina: Chateau la Garde 2004 Pessac Leognan

 

– Pizza

Opcja: lubicie ciepłe kraje? – włoskie Sangiovese.

Dlaczego?:  tutaj mamy do czynienia z winem o wyższej kwasowości, idealnie komponuje się ono z pikantnym pepperoni, słodkimi pomidorami a nawet serem.

Przykład wina: Vino Nobilie di Montepulciano 2006

 

 

 

Do czego pije się wino?

Tutaj chodzi mi głównie o jedzenie, jeżeli już mamy zamiar łączyć z nim wino to kierujmy się swoim smakiem.

– Różowe

Uważane jest za najlepsze wino do lekkich przystawek. Dobrze smakuje w połączeniu z sałatkami, zupą rybną oraz drobiem i szynką. W szczególności różowe wino sprawdza się lat.

– Lekkie białe

O tak – kuchnia azjatycka, Sauvignon Blanc idealnie komponuje się z sushi. Riesling bardzo dobrze zgrywa się również z chińszczyzną oraz owocami morza. Zwrócę też uwagę na to, że często stosowane jest do polskich potraw opartych na kapuście.

– Ciężkie białe

Prawdziwym ciężkim białym winem okazuje się być Chardonnay, które dojrzewa w dębowej beczce. Pije się go do makaronu z owocami morza, spaghetti, ryb oraz drobiem w ziołach.

– Lekkie czerwone

Oczywiście znane nam wszystkim wino Pinot Noir oraz Sangiovese idealnie komponują się z sosami pomidorowymi oraz czosnkiem. Nadają się również do wieprzowiny, drobiu oraz jagnięciny.

– Ciężkie czerwone

Tutaj coś dla twardzieli – Shiraz oraz Merlot poradzą sobie doskonale z grillowaną wołowiną, mięsem w sosie musztardowym oraz chrzanem. Mogę również dodać, że Merlot idealnie pasuje do spaghetti Pesto.