Bądź zdrowy jak chleb

Jeżeli mam brać pod uwagę całą Polskę to śmiało mogę powiedzieć, że jesteśmy pieczywożerni. Nie jest to nic złego, ponieważ uznaje się, że ludzie mądrzy doceniają złożone węglowodany, tylko musimy je rozróżnić oraz dowiedzieć się, gdzie należy ich szukać.  Hymm , ciekawi was sposób jak nie dać się nabrać na sztuczne składniki dodawane przez piekarzy?  Pamiętajcie – Dobry chleb to mąka, woda, sól i zakwas.

 

Przedstawię wam teraz parę sztucznych składników jakich używają piekarze, przy wyrobie chleba.

 

 

Kwas sorbinowy : Jest to konserwant, który ma za zadanie przedłużyć trwałość chleba.

Dwutlenek siarki : Bardzo silny konserwant, który ma na celu zapobieganie powstawaniu pleśni.

Kwas cytrynowy : Sztuczny zamiennik naturalnego zakwasu.

L – cysteina : Jest to składnik, który ma na celu sztuczną poprawę jakości mąki.

Mąka sojowa : Dodawany w celu zwiększenia objętości chleba, natomiast skutkiem ubocznym jest jego pogorszenie jakości.

Emulgatory : Zależy w jakiej dawce podany wzmacnia, bądź osłabia konsystencję ciasta.

Fosforany wapnia : Reguluje poziom kwasowości w pieczywie

Kwas L-askorbinowy : Magiczny kwas dzięki , któremu ciasto wyrasta nawet z słabej jakości mąki.

 

Polecam:

Najlepiej wybrać chleb razowy:

– 217 kcal

-6.8 g białko

-1.5 g tłuszcz

Wyrabia się go z mąki żytniej, pszennej lub mieszanej , którą mieli się tylko raz i dodaje się do niej naturalny zakwas.

 

Chleb jasny czy ciemny?

Odpowiedź jest prosta, ponieważ nie od dziś dietetycy mówią o tym , że to pieczywo razowe jest zdrowsze. Najlepsze jest ciemne żytnie, w sumie to jest prawie na tym samym poziomie co pieczywo razowe pszenne. Pieczywo jasne posiada małą wartość odżywczą, ma niedobory błonnika, witamin oraz minerałów, no i zdecydowanie nadrabia te wszystkie braki kaloriami.

Tak tylko dla waszej świadomości:

W 100 gramach:

Ciemna grahamka  – 256 kcal

Jasna kajzerka  – 298 kcal

Chleb żytni pełnoziarnisty – 237 kcal

Bagietka – 286 kcal

Bułeczki maślane – 328 kcal.

 

Słyszeliście o wyrobach chlebopodobnych?

Ja słyszałem i wiem, że głównym powodem zaprzestania jedzenia pieczywa jest zwyczajnie jego kiepska jakość.  Większość piekarni, dla których liczy się ilość a nie jakość, stosują do swoich wyrobów wcześniej wymienione przeze mnie sztuczne składniki, nabierają ludzi swoim świeżym zapachem, który powstaje poprzez stosowanie właśnie tych złych kwasów. Od dłuższego czasu dla mnie tak jak i dla was, świeże oznaczało miękkie, oraz im dłużej miękkie tym lepsze i zdrowsze. A to właśnie błąd !

 

Na co zwracać uwagę kupując dobry, świeży chleb.

 

1.Zwracajmy uwagę na kolor

Pamiętajmy, że żytni chleb powinien mieć kolor szaro-brązowy a nie ciemnoczekoladowy. Jeżeli taką posiada, znaczy, że został dodany sztuczny barwnik karmelu. Dobra rada –  kupując pszenny chleb musimy sprawdzić jego kolor, ponieważ im jaśniejszy tym gorszy.

 

 2.Zwróćmy uwagę na wagę

Im cięższy chleb tym lepszy, ogólnie pieczywo pełnoziarniste powinno być ciężkie. Lekki chleb na 100% jest sztucznie nabity .

 

 3.Waży jest środek

Środek pieczywa żytniego musi być leciutko wilgotny i powinien mieć niewielkie pory i dobrze zbitą konsystencję, a chleb pszenny powinien być odpowiednio porowaty.

 

 4.Zwracajmy uwagę na skórkę

Pszenne pieczywo powinno mieć skórkę popękaną i o lekkim złotym kolorze.

 

 5.Sprężystość

Jak naciśniemy na chleb powinien od wrócić o swojego pierwotnego kształtu, jeżeli tak się nie stanie znaczy, że coś jest nie tak jak powinno.

 

 6.Termin ważności

Im krótszy termin ważności tym możemy być bardziej pewni jego świeżości.

 

 

A teraz nadszedł czas żebym przedstawił wam 3 rodzaje pieczywa, reszta nie wymienionych to tzw. Szajs.

 

– Pszenne

Już samemu można się domyśleć, że pieczywo wyrabiane jest z mąki pszennej. Ogólnie mąka pszenna dzieli się na 8 typów od jasnej do ciemnej. Ważne natomiast jest, im więcej otrąb tym mąka ma ciemniejszy kolor, przez co nosi wyższy numer i jest zdecydowanie zdrowsza. Mamy 8 odcieni mąki pszennej i co teraz? A no właśnie wytwarzane są odpowiednio – chleby razowe, chleb graham, grahamki, bagietki, bułki pszenne, kajzerki, lekkie chleby, bułki do hot-dogów, chleby tostowe, chałki, rogale maślane oraz bułka wrocławska. Głównie najzdrowsze są trzy pierwsze produkty z podanej listy.

 

– Żytnie

I tu także ta sama zasada, pieczywo wypiekane z mąki żytniej na zakwasie z małą ilością drożdży, dietetycy twierdzą, że ogólnie mąka żytnia uważana jest jako zdrowsza, ale tutaj mamy do czynienia z mniejsza ilością typów, mamy ich 5. Produkty wytwarzane to :  chleb żytni jasny, razowy, pełnoziarnisty, staropolski, na miodzie, ze słonecznikiem oraz chleby turystyczne. Tutaj każdy produkt ma porównywalna rangę zdrowia.

 

– Mieszane

Tutaj łączone są dwie mąki pszenna z żytnią, ale w rozmaitych proporcjach, dlatego zalecam zwracanie uwagi czego jest więcej im więcej żytniej tym lepiej. Wyroby: chleb baltonowski, wiejski, kaszubski oraz pieczywo chrupkie.

 

Na sam koniec przedstawię wam prawdopodobnie najzdrowszą kanapkę o jakiej kiedykolwiek słyszałem, jest to toskański sandwicz z tuńczykiem.

 

Skład:

– bułka razowa

– pomidor, tuńczyk, oliwki, oliwa, sok z cytryny, papryka, kapary, bazylia, sałata

 

Wydaje mi się, że nie muszę opisywać jak zrobić kanapkę 😆  Przedstawię tylko wartości odżywcze:

292 kcal

4.3 g białko

15g węglowodany

11 g tłuszcz